Pompa_ciepła Rodzaje pomp ciepła- opis z Wikipedii

Komory mroźnie
Powietrzna pompa ciepła (źródłem ciepła jest powietrze pobrane z zewnątrz) Pompy ciepła powietrzno-wodne transportują pobrane ciepło z zewnątrz do obiegu grzewczego-ogrzewanie podłogowe jest najbardziej wydajne, ale pompy te mogą również transportować ciepło do domowych zbiorników wody gorącej, a woda ta używana jest do zasilania kranów, pryszniców w budynku.
Niemniej jednak, gruntowo-wodne pompy ciepła są bardziej wydajne niż powietrzno-wodne i dlatego najczęściej są lepszym wyborem w dostarczaniu ciepła do ogrzewania podłogowego i domowych systemów ciepłej wody użytkowej.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła

Cytat z Wikipedii, hasło: Pompa_ciepła Sprawność

Komory mroźnie
Dodatkowo, w przypadku, gdy parownik odbiera ciepło od otaczającego powietrza (zawierającego parę wodną), następuje skokowy spadek sprawności przy temperaturze poniżej 0 °C na powierzchni parownika.
Jest to spowodowane oszranianiem się parownika i koniecznością okresowego odwracania obiegu pompy celem odszronienia.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła

Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i

Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych.

Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin.

Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych. Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych. Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany. Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu.

Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo.

Widok do druku:

Komory mroźnie

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: