Wybielanie cieszyn

edytuj kod, krótka definicja z Wikipedii

Szkliwo jako jedyna część zęba powstaje z komórek nabłonkowych ? szkliwo jest bowiem wytworem ameloblastów, które po wytworzeniu szkliwa ulegają unieczynnieniu (dlatego też szkliwo jest tkanką nieodnawialną).

Ameloblasty są tworem narządu szkliwotwórczego pochodzenia ektodermalnego. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka

Po co wybiela się zęby?

Wybielanie cieszyn Coraz więcej gabinetów stomatologicznych oferuje zabiegi mające na celu poprawę wyglądu naszych zębów. Jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykonywanych jest właśnie wybielanie. Istnieje wiele różnych sposobów wybielania zębów, poczynając od past wybielających kończąc na specjalistycznych zabiegach w gabinecie dentystycznym. Wybielanie zębów nie niesie ze sobą żadnych dodatkowych korzyści poza względem estetycznym, który mimo wszystko jest ważnym elementem życia każdego człowieka. W końcu każdy chce wyglądać jak najlepiej i najatrakcyjniej.
Dzięki wybielaniu zębów możemy poczuć się lepiej we własnej skórze, poprawić pewność siebie i zacząć częściej się uśmiechać, bo będziemy mieli piękne, białe zęby.

Od czego niszczy się szkliwo?

Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena.
Tak samo rzecz ma się z zębami.
W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać.
Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych.
Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia.
Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom.

Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów. .

Widok do druku:

Wybielanie cieszyn

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: